Jovanović: Državni je interes spuštanje političkih tenzija dijalogom vlasti i opozicije

08. Jul 2020. FOTO: Nova.rs

Sinoćnji protesti ispred Skupštine Srbije, koji su započeli spontano,  ukazuju da zdravstvena kriza prerasta u ozbiljnu političku krizu i krizu poverenja u državne institucije. 

Nezadovoljstvo građana vlašću i njenim odlukama pokazuje da je došao poslednji čas da se situacija u Srbiji reši otvaranjem društvenog dijaloga o svim otvorenim pitanjima i potvrđuje da je Srbiji, više od puke promene vlasti, potrebna korenita promena političkog sistema. 

Dijalog vlasti i opozicije, na koji pozivamo, je danas preko potreban. 

U uslovima krajnje složene epidemiološke situacije, u okolnostima kada je Srbija izložena velikim pritiscima u vezi sa rešavanjem pitanja KiM i kada je potpuno neizvesna ekonomska situacija u skoroj budućnosti, nužno je da svi politički akteri, na vlasti i u opoziciji, ostave po strani stranačke i lične interese i sve svoje snage ulože u pokušaj postizanja širokog političkog konsenzusa.

Činjenica da su nedavno održani izbori i da je vladajuća koalicija ostvarila rezultate kakve znamo, ne može i ne sme s obzirom na sveukupne okolnosti, da bude razlog da se ovaj nužan napor ne učini jer nema ničeg opasnijeg za državu od rešavanja političkih neslaganja na ulici.