Јовановић: Бићемо изненађење ових избора, али не могу да нас замислим у влади

16. јун 2020. Блиц

Партијска држава се разбија тако што ће се грађанима коначно омогућити да за своје представнике, одборнике, градоначелнике и народне посланике гласају по имену и презимену, каже Милош Јовановић за "Блиц".

Последњих недеља обилазите Србију. Шта вам грађани кажу, шта су њихови највећи проблеми?

- Економија, животни стандард и запослење су увек највећи проблеми свих нас. Брига за децу, за њихову будућност. Али заправо, оно што их све суштински мучи јесте нека врста неправде. Мучи их чињеница да рад, таленат, знање или права диплома не пружају никакву гаранцију бољег живота. Мучи их што партијски кадрови са лажним дипломама боље пролазе у животу. И ово није никаква флоскула – заиста је тако. Мучи их убеђење – ја мислим оправдано – да држава не стоји иза својих грађана, да их не штити од разних инвеститора, градили они зградурине или мини хидроелектране, да их судови сопствене државе не штите од неправде и криминала. И тај губитак вере у државу, у политичаре, ужасно је озбиљан проблем за све нас.

Како решити све те проблеме?

- Морамо да направимо ред у земљи. Морамо да ослабимо ту стравичну снагу политичких странака које утичу на целокупан јавни живот – од медија и правосуђа до запошљавања у јавном сектору. Чух скоро неке аналитичаре како говоре да нико не нуди никакав конкретан програм. Ми га нудимо са јасном свешћу да ни најбољи економски или социјални програм не може да се спроведе без разбијања партијске државе. А она се разбија тако што ће се грађанима коначно омогућити да за своје представнике, одборнике, градоначелнике и народне посланике гласају по имену и презимену. Тиме ће се грађанима вратити директан утицај, зауставити негативна селекција која постоји у странкама и разбити та скоро војничка хијерархија која данас у њима влада. То је пут за нестанак такозваних страначких војски и машинерија и једини начин да институције ове земље продишу и почну да раде свој посао.

Сигурно има оних који до сада нису знали ко је Милош Јовановић, како реагују на вас?

- Има их наравно. Није ни лако пробити се до људи у овој општој конфузији и претераном медијском затрпавању. О друштвеним мрежама да не говорим. Превише информација и превише дезинформација учине да на крају људи дигну руке од свега. У тој шуми је тешко правити разлику између озбиљних идеја и програма и јефтиних политичких перформанса. Али смо некако временом и упорношћу ипак успели да допремо до људи и, иако није претерано елегантно причати о себи, реакције су заиста одличне. Неке ствари које изговарам месецима, да не кажем годинама, као да се тек сада први пут чују. Успели смо и да наметнемо тему неопходне промене изборног система за коју видим да је сада многи помињу.

Према истраживањима сте на ивици цензуса. Којим резултатом бисте били задовољни?

- Бићемо изненађење ових избора. Гледам реакције људи, видим како нам прилазе. Имамо јасан програм и вољу да мењамо ствари. Уосталом, нисмо ни дошли да се играмо већ хоћемо одговорност. Хоћу да учествујем у борби за уређење ове земље и за њено јачање. Хоћу да Србија сија јер то заслужује, то заслужујемо сви. И то не кријем. И за то тражим подршку. И немам ја ту, нити ико од нас у Покрету, неке лудачке или скривене амбиције. И ја имам децу, и ја желим да могу да остану у својој земљи, а не да оду у бели свет, па да једног дана тамо негде добијем унуке који једва да би били Срби.

Зашто би неко гласао за "Метлу 2020", а не за радикале, СПАС или неку другу десно оријентисану опцију?

- Свежина, знање, енергија, јасни циљеви и програм, људи из целе Србије, све ћете то наћи код нас. "Метла" није дошла тек тако, људи хоће да се почисти корупција, страначко запошљавање, владавина лажи. Мени је јако близак слоган владајуће странке "За нашу децу", проблем је управо што наша деца одлазе, а владајућа гарнитура је присутна осам година. То значи да у оном најважнијем нису успели: да врате веру грађана у државу нити веру у будућност. Напротив! И зато "Метла", да направимо ред.

Да ли можете "Метлу" да замислите у влади након избора?

- Не могу. Уосталом, изузетно је важно да се у Скупштини нађе озбиљна опозиција која ће се енергично борити против режима, али никада неће бити опозиција својој држави. Наравно, то је само један од корака у борби за преузимање одговорности за вођење државе.

Да ли сте у контакту са господином Коштуницом и да ли имате његову подршку пред изборе?

- Знате, он се повукао из политичког живота пре шест, а са власти пре 12 година. Чули смо се током епидемије и свакако ћемо се чути након избора.

Како коментаришете последње трзавице на релацији Србија - Црна Гора. Како бисте се ви поставили према том проблему?

- Није најважније како се јавно постављате. Најважније је да схватите да је режим господина Ђукановића гангстерске и антисрпске природе и да се променити неће. Важно је да схватите да ради на потпуном расрбљавању Црне Горе и да стати неће. Сходно томе, стратегија одбране се мора водити у више равни. С једне стране се мора помагати српском народу и њиховим политичким представницима, с друге се мора водити акција у свим релевантним међународним форумима, и треће, морају се увести рестриктивније, да не кажем репресивније мере према званичницима и представницима режима господина Ђукановића и њиховим интересима у Србији. И све то треба радити одлучно, али хладне главе, методично и рационално, без распиривања било какве мржње јер за то нема потребе.

Ни ова генерација Срба неће се одрећи Косова и Метохије

Приштина је недавно добила нову владу. Помиње се наставак дијалога. Да ли мислите да смо близу решењу? Како бисте ви водили тај процес, пролонгирали га или држали у замрзнутом стању упркос притисцима међународне заједнице?

- Није тзв. међународна заједница јединствена по том питању као што западне силе нису јаке као што су биле деведесетих. Маневарски простор је данас знатно већи. Морамо се држати Устава, међународног права и Резолуције 1244, радити на домаћем и међународном терену и бити стрпљиви. Ниједна се генерација Срба није одрекла Косова и Метохије па нећемо и не смемо ни ми.