Милош Јовановић: Разбијање снаге странака предуслов је да институције продишу

19. јун 2020. Недељник

Уколико Покрет „Метла“ уђе у парламент, залагаће се да коначно “убије” партијску државу у Србији, каже у интервјуу за Недељник Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије (ДСС) и носилац листе „Метла“.

“То се ради променом изборног законодавства којим ће се ослабити моћ странака. Друго, са корупцијом се морамо дефинитивно обрачунати. То ћемо учинити оштријом казненом политиком тако што ћемо избацити из Кривичног законика могућност да се за дела корупције изричу казне испод законског минимума, генерализоваћемо институт прикривеног иследника односно агента провокатора и тиме омогућити извођење посебних доказних радњи у борби против корупције, и коначно, усвојићемо Закон о пореклу имовине који се неће тицати свих грађана као што је данас случај већ само носилаца јавних функција од 1990. године наовамо. ‘Дебеоградизација’ Србије представља наш трећи приоритет. Тек када на овај начин направимо ред у земљи, моћи ћемо ефикасно да спроводимо јавне политике – од политике реиндустријализације за коју се залажемо, преко пољопривреде, културе до важних питања заштите животне средине и енергетске транзиције.”

Добар део опозиције сматра да не постоје фер изборни услови за излазак на изборе. Шта је мотив Покрета „Метла“ да позове гласаче на биралишта?

Врло је једноставан. Не верујемо у сврсисходност бојкота. Уосталом, идеја бојкота никада није ни служила нити је била замишљена као средство у борби против овог режима већ као средство у борби за превласт унутар опозиције. Зато и не треба да чуди што је доживела крах. Превише је ту било политикантства и неодговорности да би исход био озбиљан. У таквој ситуацији једино што вам преостаје је да се борите. И колико год услови били лоши, свесни сте да је ово само једна етапа у дугом маратону који нас чека у борби за враћање нормалности и у борби за прављење реда у Србији.

Шта очекујете од ових избора? Шта би био неуспех?

Очекујем да утичемо на политички и јавни живот више него што смо то били у прилици да чинимо до сада и убеђен сам да ћемо то постићи у већој мери него што било ко мисли.

Кога сматрате највећим противницима на овим изборима? Чини се да је гужва на политичкој десници. По чему се „Метла“ разликује од осталих?

Можда се чини али, ако гледате по квалитету, заправо није. Ми имамо свежину, знање, енергију, јасан програм и надасве свест да је Србији потребна не само промена власти, већ промена политичког система као таквог. Почећемо од изборног законодавства и најзад омогућити грађанима Србије да своје представнике бирају првенствено по имену и презимену а не по страначкој припадности. Замислите само каква ће то бити промена када људи заиста буду знали кога шаљу у Народну скупштину или кога бирају за градоначелника и када буду могли да их позову на одговорност. Замислите и каква ће промена бити што ће ти представници дуговати своје место не само странци и идеологији коју заступају већ и свом имену и угледу. Само тако се може разбити негативна селекција у српском политичком животу, само тако се може разбити снага страначких војски и машинерија и само тако се може учинити да страначка књижица не буде више најважнији документ у земљи. Разбијање снаге странака које врше канцероген утицај – утичу на целокупан јавни живот, од медија до правосуђа преко запошљавања у јавном сектору – предуслов је да институције у Србији продишу.

Изгледа да ће Косово и Метохија постати главна тема будуће владе? Какав је ваш став о најавама неког будућег правно обавезујућег споразума о Косову?

Нема ништа од тога. Постоји оквир за решавање косовског проблема а њега чине Устав Србије, Резолуција 1244 СБУН и опште међународно право. И надам се да нико не мисли да би предајом јужне покрајине било шта решили. Напротив, предајте Косово и Метохију данас, сутра би се већ отворило питање стварања тзв. Велике Албаније што би дестабилизовало Македонију и Црну Гору, повратно Босну и Херцеговину односно Републику Српску и онда бисмо се поново, уместо уређењем земље, економијом и животним стандардом, бавили геополитиком и сукобима за наредних неколико деценија.

Стално слушамо о томе како су у политици потребни нови, неукаљани, образовани лидери. У ту категорију и вас многи сврставају. Како је онда ДСС на последњим изборима освојио један одсто гласова?

Све је процес и све захтева време. Потребно је да вас људи упознају, да идеје које заступате могу да допру до грађана. Ништа се не гради преко ноћи и у том погледу сам увек био спокојан. Ионако никада нисам веровао у политику на фору и брзи успех. И немам проблем да ми почетна основа буде не један него нула одсто. Знамо шта радимо, знамо куда идемо, знамо шта хоћемо.